
Frazier School District/ PDE Face Covering FAQ  
 

Below are links to PDE/ PA DOH websites: 
PDE Mask Order FAQ 

 

PA Department of Health Mask Order 

 

 

As per Federal Law, masks are still required on all district transportation.  

 
 

AS REQUIRED BY THE PENNSYLVANIA ACTING SECRETARY OF HEATLH’S ORDER OF 

8-31-21, ALL PERSONS WORKING IN, ATTENDING OR VISITING A SCHOOL BUILDING 

MUST WEAR A FACE COVERING.  ONLY PERSONS WEARING THE REQUIRED FACE 

COVERINGS ARE PERMITTED TO ENTER A SCHOOL BUILDING.  ALL PERSONS ARE 

WARNED THAT ANYONE VIOLATING THIS ORDER AND NOT WEARING A FACE 

COVERING WHILE IN A SCHOOL BUILDING WILL BE SUBJECT TO PROSECUTION AS A 

DEFIANT TRESPASSER UNDER §3501 OF THE CRIMES CODE.  

 

(See District website or PA Department Mask Order hyperlink above for exceptions.)   

 

 

Frazier School District FAQ regarding procedures 

to ensure compliance with the PA Department of Health Mask Order 
 

District FAQ 

Are there exceptions to the Acting Secretary of Health's Order? 
All individuals must wear a face covering while in school entities unless they meet one of the 

exceptions in Section 3 of the Order. 

Is the district legally permitted to require medical documentation in order for me to 

exempt my child from wearing a mask? 

The Frazier School District is legally permitted to require certification from a student’s health 

care practitioner that he/she should be exempted from the Order. 

 

What will happen if my child comes to school on Tuesday September 7, 2021 without a 

mask on?  

They will be asked to put a mask on by school personnel. If they do not have a mask one would 

be provided.  

 

What happens if my child refuses to put a mask on? 

Students unable to provide a completed Frazier School District Exemption Form accompanied by 

the Frazier School District Health Care Practitioner Form will be asked to put on a mask. If they 

refuse, they will be separated from the other students to ensure the health, safety, and welfare of 

all students and staff. District administration will ask your child to comply and put a mask on. If 

the child still refuses, you will be contacted to come and get your child.  

 

 

 

https://www.education.pa.gov/Schools/safeschools/emergencyplanning/COVID-19/SchoolReopeningGuidance/ReopeningPreKto12/MaskingOrder/Pages/default.aspx
https://www.health.pa.gov/topics/Documents/Diseases%20and%20Conditions/Order%20of%20the%20Acting%20Secretary%20Directing%20Face%20Coverings%20in%20Schools.pdf
https://www.health.pa.gov/topics/Documents/Diseases%20and%20Conditions/Order%20of%20the%20Acting%20Secretary%20Directing%20Face%20Coverings%20in%20Schools.pdf


 

 
PDE FAQ 

(hyper link provided above) 

 
Answers to FAQs 

On August 31, 2021, Pennsylvania’s Acting Secretary of Health signed an Order requiring face 

coverings to be worn in all school entities, including school districts, brick and mortar and cyber 

charter schools, private and parochial schools, career and technical centers, intermediate units, 

and early learning and other child care settings, effective Tuesday, September 7, 2021.  

Answers to frequently asked questions in regard are below. 

This page was created on August 31, 2021.  

Which school entities are subject to the Acting Secretary of Health's Order? 
The Order applies to all children/students, teachers, staff, and visitors ages two years or older 

while indoors working, attending, or visiting a school entity, regardless of vaccination status. 

School entities include public PreK-12 schools, brick and mortar and cyber charter schools, 

private and parochial schools, career and technical centers (CTCs), intermediate units (IUs), PA 

Pre-K Counts programs, Head Start Programs, Family Centers, Preschool Early Intervention 

programs, Private Academic Nursery Schools and locally funded prekindergarten activities, and 

all child care providers licensed by the Department of Human Services of the Commonwealth. 

How long will masks be required in school entities? 
The Order is effective 12:01 AM on Tuesday, September 7, 2021, and will remain in effect until 

the Acting Secretary of Health determines the public health risk is sufficiently reduced so that 

face coverings are no longer necessary as public health tools in school entities. The Pennsylvania 

Department of Education (PDE) and the Pennsylvania Department of Health (DOH) will 

continue to provide updates as they continue to closely monitor the CDC guidance. 

Is there evidence that masks are effective? 
Yes. Recent studies have shown that mask-wearing in schools has contributed to lower levels of 

COVID-19 transmission among students and staff and allowed for continued in-person 

attendance. Further, research supports that mask wearing has no significant adverse health effects 

for wearers. More information on the effectiveness of mask wearing, including published 

research, can be found on the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) website Opens 

In A New Window. 

Are public PK-12 schools required to incorporate this new masking policy into the Health 

and Safety Plans approved by their governing bodies? 
Although PDE recommends public school entities update their local American Rescue Plan 

(ARP) Elementary and Secondary School Emergency Relief (ESSER) Health and Safety Plans to 

reflect the Acting Secretary of Health's August 31, 2021 Order, they are not required to do so. 

Regardless of whether the Acting Secretary's August 31, 2021 Order is reflected in a school 

entity's Health and Safety Plan, all school entities must comply with and enforce the Order. For 

awareness in their school communities, school entities may find it useful to post a link to the 

Order on their websites. 

https://www.health.pa.gov/topics/Documents/Diseases%20and%20Conditions/Order%20of%20the%20Acting%20Secretary%20Directing%20Face%20Coverings%20in%20Schools.pdf
https://www.health.pa.gov/topics/Documents/Diseases%20and%20Conditions/Order%20of%20the%20Acting%20Secretary%20Directing%20Face%20Coverings%20in%20Schools.pdf
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/science/science-briefs/transmission_k_12_schools.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/science/science-briefs/transmission_k_12_schools.html


Are there exceptions to the Acting Secretary of Health's Order? 
All individuals must wear a face covering while in school entities unless they meet one of the 

exceptions in Section 3 of the Order. 

Under what circumstances are students permitted to remove their face coverings? 
All children/students ages two years or older must wear a face covering indoors unless they 

meet an exception in Section 3 of the Order, such as eating or drinking or when wearing a face 

covering creates an unsafe condition in which to operate equipment or execute a task. Wearing a 

face covering for an extended period may be difficult for some students, especially for younger 

students. School entities may consider providing "mask breaks" for students during outdoor play, 

recess, or physical education activities. 

When face coverings are not being worn in accordance with Section 3 of the Order, utilizing 

additional prevention strategies, such as physical distancing and increased ventilation, become 

even more essential to protect children/students, teachers, and staff. 

What are the potential consequences if a school entity fails to comply with the Order? 

School officials who fail to adhere to the order could lose the protection of sovereign immunity 

and may personally face lawsuits from those who may be affected by any official’s attempt to 

ignore the order.  Failing to implement or follow the control measures may expose individuals to 

personal liability under 42 Pa.C.S § 8550 (relating to willful misconduct), as well as other 

remedies as provided by law. Failure to implement and follow the control measures under the 

Order also subjects a person to the penalty provisions of the Disease Prevention and Control Law 

of 1955. 

Non-compliance with the Order for child care providers licensed by the Department of Human 

Services will be cited under 55 Pa. Code §3270.14, §3280.14 (relating to compliance with 

pertinent laws and regulations) as well as 55 Pa. Code §3270.21, §3280.20, and §3290.18 

(relating to general health and safety). 

What type of mask complies with this Order? 
The Order requires individuals to wear a "face covering." "Face covering" means covering of the 

nose and mouth with material that is secured to the head with ties, straps, or loops over the ears 

or is wrapped around the lower face. A "face covering" can be made of a variety of synthetic or 

natural fabrics, including cotton, silk or linen. A "face covering" may be factory-made, sewn by 

hand, or be improvised from household itemsOpens In A New Window, including, but not 

limited to, scarfs, bandanas, t-shirts, sweatshirts, or towels. 

Does a disposable face shield suffice in lieu of a mask? 
Wearing a cloth face covering is best. A disposable face shield is considered an alternative to a 

face covering and may be worn when wearing a face covering, as defined above, is otherwise not 

possible. 

Are vaccinated individuals required to wear masks in schools? 
Yes. Due to the circulating and highly contagious Delta variant, the Order applies to all 

children/students ages two years or older, staff, teachers, and visitors when indoors in school 

entities, regardless of vaccination status and community transmission level. 

Are individuals covered by this Order required to wear a mask outdoors? 
No. The Order does not require face coverings when outdoors. Individuals should follow the 

most current guidance from the Centers for Disease Control and Prevention (CDC)Opens In A 

New Window on mask use outdoors. 

https://www.health.pa.gov/topics/Documents/Diseases%20and%20Conditions/Order%20of%20the%20Acting%20Secretary%20Directing%20Face%20Coverings%20in%20Schools.pdf
https://www.health.pa.gov/topics/Documents/Diseases%20and%20Conditions/Order%20of%20the%20Acting%20Secretary%20Directing%20Face%20Coverings%20in%20Schools.pdf
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-to-make-cloth-face-covering.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-to-make-cloth-face-covering.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/k-12-guidance.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/k-12-guidance.html


Do groups using the school after hours have to follow the face mask order? 
Yes. The Order applies to all activities occurring indoors in the school entity, regardless of when 

the activity occurs. 

Do staff and children in child care and other early learning settings need to wear face 

coverings? 
All staff and children ages two years or older, regardless of vaccination status, must wear face 

coverings during child care operations unless they meet one of the exceptions in Section 3 of the 

Order. 

 

 

 

 

 
  

https://www.health.pa.gov/topics/Documents/Diseases%20and%20Conditions/Order%20of%20the%20Acting%20Secretary%20Directing%20Face%20Coverings%20in%20Schools.pdf
https://www.health.pa.gov/topics/Documents/Diseases%20and%20Conditions/Order%20of%20the%20Acting%20Secretary%20Directing%20Face%20Coverings%20in%20Schools.pdf

