GREENWICH TOWNSHIP SCHOOL DISTRICT
415 Swedesboro Road
Gibbstown, New Jersey 08027
APPLICATION FOR USE OF SCHOOL FACILITIES

Today’s Date:
Sponscring Organization:
Address:

Responsible Official:
Phone Number:
Address:

Date/Time Requested:
Alternate Dates:

Nature of Activity: S -
FACILITIES NEEDED: ___Broad Street . Nehaunsey
Gymnasium Kitchen ___ Auditorium Classroom

SPECIFY CLASSROOM NEEDED:
EQUIPMENT NEEDED:

Chaperones: {Please fillin at least one)

1) Name: Phone:
2) Name: Phone:
3) Name: Phone:

*Your group needs to carry insurance. Please attach a copy of your insurance certificate to this
application or provide Company Name & Policy Number,

By my signature, | acknowledge that | have received, read, understand and agree to the attached policies
and procedures (Policy#. 7510 & Policy# 2431.4) of the Greenwich Township School District in reference to

the Use of Facilities,

SIGNATURE OF RESPONSIBLE OFFICIAL:

NOTE: The responsible official MUST assume responsibility for familiarizing chaperones with all rules and
regulations and adherence to them.

THIS PORTION FOR BOARD USE ONLY

Request Copy to Superintendent Office: ____ Copyto Facilities Manager:

Permission Granted: Permission Not Granted:

Natification Given by Mailon: {Date}

lanitor Assigned: Charges (if any)}

Signature of Business Administrator:




GREENWICH TOWNSHIP BOARD OF EDUCATION

415 SWEDESBORO ROAD, GIBBSTOWN, NEW JERSEY 08027

Gerardo Batista Phone: (856} 224-4900 x2129
Supervisor of Buildings & Grounds

gbatista@gtsdks.us Fax: {856) 423-1210

TERMS OF USE

WHEN APPROVED TO USE BROAD STREET SCHOOL GYMNASIUM
AND/OR NEHAUNSEY MIDDLE SCHOOL GYMNASIUM:

1) ABSOLUTELY NO TAPE OR ANY ADHESIVE MATERIAL IS TO BE
PLACED ON OR AROUND THE GYM FLOOR!

2) DO NOT DRAG ANY TYPE OF EQUIPMENT OR FURNITURE ON
OR AROUND THE GYM FLOOR!

3) THE SPONSORING ORGANIZATION/LIABLE PARTY WILL BE
RESPONSIBLE FOR ANY AND ALL REPAIRS OR ANY ISSUES
FOUND BY OUR STAFF.

BY SIGNING THIS, YOU AGREE TO THE TERMS OF USE ABOVE.

RESPONSIBLE OFFICIAL

DATE




HOLD HARMLESS AGREEMENT

Between and

Withesseth:

1. agrees to release, indemnify and hold hammless
from and against any loss, damage or liability,
including attomey’s fees and expenses incurred by the latter entities and their
respective employees, volunteers or other representatives arising out of or in
any manner relating to:

2. The applicant has furnished the Certificate of Insurance with limits of
liability described below:
General Liability _
Auto Liability
Umbrella Liability_ .
Workers Compensation. _
3. The event taking place will oceur:
Event.
Date(s)._ _
Rain Date: _ i
Print Name:_
Witness:

Signature:




Greenwich Township (Gloucester County) Board of Education
Hame
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District Policy

2431.4 - PREVENTION AND TREATMENT OF SPORTS-RELATED CONCUSSIONS AND HEAD
INJURIES (M)

Section: Program
Date Created: November 2011
Date Edited: April 2024

PREVENTION AND TREATMENT OF SPORTS-RELATED CONCUSSIONS AND HEAD INJURIES (M)
24314
M

A concussion is a traumatic brain injury caused by a blow or motion to the head or body that disrupts the
normal functioning of the brain and can cause significant and sustained newropsychological impairments
including, but not limited to, problem selving, planning, memory, and behavioral problems. In order to ensure
safety, it is imperative that student-athietes participating in a program of athletic competition, coaches, and
parents are educated about the nature and treatment of sports-related concussions and other head injuries.
Allowing a student-athlete to retum to a program of athletic competition before recovering from a concussion
increases the chance of a more serious brain injury.

This Policy and Regulation 2431.4 are consistent with the requirements of N.J.S.A. 18A:40-41.1 et seq., the
New Jersey Department of Education Model Policy and Guidance for Districts on the Prevention and
Treatment of Sporis-Related Head Injuries and Concussions, and the recommendations developed by the
Center for Disease Control and Prevention (CDC).

For the purpose this Policy and Regulation 2431.4, “program of athletic competition” shall include any
competition or practice in high school interscholastic athletic programs, middle school interscholastic athletic
programs where school teams or squads play teams or squads from other school districts, intramural athletic
programs within a school or among schools in the district, and any cheerleading program or activity in the
school district.

For the purpose of this Policy and Regulation 2431.4, “student-athlete” shall mean any student enrolled in a
Eublic or nonpublic school in New Jersey who is a participant in a program of athletic competition organized
y the school district.

The staff member supervising the program of athletic competition shall take steps to prevent concussions and
head injuries; ensure student-athletes have appropriate supervision and safety equipment; and ensure student-
athletes avoid unsafe conditions.

School staff members supervising programs of athletic competition; licensed athletic trainers; nurses; and
school/team physicians shall be trained on the possible signs or symptams of a concussion. Any possible signs
or symptoms of a concussion shall be reported by the student-athlete or an observer to the staff member
supervising the program of athletic competition; athletic trainer; school/team physician; school nurse; and/or
parent.

The district will adopt an Interscholastic Head Injury Training Program to be completed by the schocl/team
physician, licensed athletic trainer, coaches, and other appropriate district personnel pursuant to N J.5.A.
18A:40-41.2.

Pursuant to N.J.5.A. 18A:40-41.4, a student-athlete who participates in a program of athletic competition and
who sustains or is suspected of having sustained a concussion or other head injury while engaged in a program
of athletic competition shall be immediately removed from the program of athletic competition by the staff
mermber supervising the program or athletic competition. A student-athlete who was removed from a program
of athletic competition shall not participate in further programs of athletic competition until the student-athlete:
is examined by a physician or other licensed healthcare provider trained in the evaluation and management of
concussions; receives written medical clearance from a physician trained in the evatuation and management of
concussions 1o return to a program of athletic competition; and progresses through the steps outlined in the
CDC'’s Six-Step Return to Play Progression. The student-athlete’s written medical clearance shail be reviewed
and approved by the school physician.

Scheol personnel shall contact the parent of a student-athlete to inform them of a suspected sports-related
concussion or head injury as soon as possible after the incident. School personnel shail provide the parent with
a checklist or copy of the retum to play protocols outlined in this Policy and Regulation 2431.4.

The student-athlete may not begin the CDC’s Six-Step Retumn to Play Progression until the student-athlete
receives a medical examination, provides the required written medical clearance, and the medical clearance is
approved by the school physician.

Some symptoms may require immediate medical treatment. Emergency medical responders (911) shall be
called if the student-athlete is experiencing a deterioration of symptoms; loss of consciousness; direct neck
pain associated with the injury; or any other symptom that may require immediate medical treatment.

The district will provide temporary supports to a student-athlete that has sustained a concussion or other head
injury.

The Commissioner of Education and Commissioner of Health educational fact sheet that provides information
conceming the use and misuse of opioid drugs in the event a student-athlete is prescnbed an opioid for a
sports-related injury shall be provided to the parents of student-athletes. The district shal! obtain a signed
acknowledgement of receipt by the student-athlete and their parent in accordance with the provisions of
N.LS.A. [8A:40-41.10.

The Board shall review this Policy and Regulation 2431.4 annually and update as necessary to ensure it
reflects the most current information available on the prevention, risk, and treatment of sports-related
concussions and head injuries pursuant to N.J.§.A. 18A:40-41.3.




The district shall provide a copy of this Policy and Regulation 2431.4 to all youth sports team organizations
that operate on school grounds. In accordance with the provisions of N.J.S.A. 18A:40-41.5, the district shall
not be liable for the injury or death of a person due to the action or inaction of persons employed by, or under
contract with, a youth sports team organization that operates on school grounds, if the youth sports team
organization provides the school district proof of an insurance policy of an amount of not less than $50,000 per
person, per occurrence insuring the youth sports team organization against liability for any bedily injury
suffered by a person and a statement of compliance with this Policy and Regulation 2431 .4,

Pursuant to N.J.S.A, 18A:40-41.5 and for the purpose of this Policy, a “youth sports team organization” means
one or more sports teams organized pursuant to a nonprofit or similar charter or which are member teams in a
league organized by or affiliated with a county or municipal recreation department.

New Jersey Department of Education Model Policy and Guidance for Districts on the Prevention and
Treatment of Sports-Related Head Injuries and Concussions - August 2023

N.J.5.A 18A:40-41.1; 18A:40-41.2; 18A:40-41.2a;
18A:40-41.3; 18A:40-41.3a; 18A-40-41 4;
18A:40-41.5

Adopted: 21 November 2011
Revised: 26 April 2022
Revised: 14 April 2024
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7510 USE OF SCHOOL FACILITIES (M)

The Board of Education believes the school facilities of this district should be made available for
community purposes, provided that such use does not interfere with the educational and co-curricular
programs of the school district. For the purpose of this policy, “school facilities” also includes school
grounds.

The Board will permit the use of school facilities when such permission has been requested in writing and
has been approved by the Superintendent. The Board reserves the right to withdraw permission after it
has been granted in the event circumstances change requiring such school facilities or school grounds will

be needed for a school district purpose or due to a school closing due to weather or other emergency.

In weighing competing requests for the use of schoo!l facilities, the Board will give priorily to the
following uses, in the descending order given:

Number the following uses in the appropriate order

1. Uses and groups directly related to the schools and the operations of the schools, including student
and teacher groups;

2. Uses and organizations indirectly related to the schools, including the P.T.A., P.T.O., Home-School
Association, and other school-parent related organizations;

3. Departments and agencies of the municipal government;

4. Governmental agencies;

5. Community organizations formed for charitable, civie, social, or educational purposes;
6.  Private groups and organizations;

The use of school facilities will not be granted for the advantage of any commercial or profit-making
organization, partisan political activity, or any private social function.

The use of school facilities will not be granted for any purpose that is prohibited by law.

Each user shall present evidence of the purchase of organizational liability insurance to the limit as
prescribed by district regulations. Each user shall inspect any facility or school grounds to be used prior
to such use and shall notify a district representative of any existing safety or dangerous conditions. In the
event such conditions exist, the district may cancel or modify the user's access to the school facility until
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7510 USE OF SCHOOL FACILITIES {M)

such conditions are addressed. Users shall be financially liable for damage to the facilities and for proper
chaperonage as required by the school district administration.

Use of school equipment in conjunction with the use of school facilities must be specifically requested in
writing and may be granted in accordance with Policy No. 7520. The users of school equipment must
accept liability for any damage or loss to such equipment that occurs while it is in their use, regardless of
any assignment of negligence. Where rules so specify, certain items of equipment may only be used by a
qualified operator approved by the school district administration.

The Board shall approve annually a schedule of fees for the use of school facilities based upon the
following guidelines:

1. The use of school facilities for activities directly related to the educational program and
district operations shall be without cost to the user except that the user shall be
responsible for any custodial costs incurred by the use and any fees charged by a law
enforcement agency in connection with the use.

2. All other organizations or persons granted the use of school shall pay in advance the
scheduled fee and the cost of any additional staff services required by the use.

The school district shall provide a copy of Policy and Regulation 2431.4 - Prevention and Treatment of
Sports-Related Concussions and Head Injuries to all youth sports team organizations that operate on
school grounds or in school facilities. In accordance with the provisions of N.J.S.A. 18A:40-41.5, the
school district shall not be liable for the injury or death of a person due to the action or inaction of persons
employed by, or under contract with, a youth sports team organization that uses school facilities or
operates on school grounds if the youth sports team organization provides the school district proof of an
insurance policy in the amount of not less than $50,000 per person, per occurrence; insuring the youth
sports team organization against liability for any bodily injury suffered by a person. The youth sports
team organization must also provide a statement of compliance with the school district’s Policy and
Regulation 2431.4 - Prevention and Treatment of Sports-Related Concussions and Head Injuries.

For the purpose of this Policy, a “youth sports team organization” means one or more sports teams
organized pursuant to a nonprofit or similar charter or which are member teams in a league organized by
or affiliated with a county or municipal recreation department.

The Board shall provide to all persons who supervise youth programs that are not sponsored by the school
district, but operate a program in a district building before or after school hours, on the weekend, or
during a period when school is not in session, information on the district’s school practices and
procedures in the event of a school safety or security incident at a school including non-confidential
information on evacuation procedures, emergency response protocols, and emergency contact information
in accordance with the provisions of N.J.S.A. 18A:41-7.
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The Superintendent shall develop regulations for the use of schoot facilities; such regulations shall be
distributed to every user of the facilities and every applicant for the use of school facilities. Permission to
use school facilities shall be granted only to persons and organizations that agree to the terms of Policy
and Regulation 7510, the requirements as outlined in the use of school facilities application, and in
accordance with the terms outlined in the approval granted by the school district.

N.J.S.A. 18A:20-20; 18A:20-34; 18A:41-7

Adopted: 14 March 2005
Revised: 10 September 2012
Revised: 14 December 2020



