
 

 
REQUEST TO APPEAR ON THE 

 
SUMTER COUNTY BOARD OF EDUCATION 

 
MEETING AGENDA 

 
 
 
NAME:  ______________________________________________ DATE:  _________________ 
 
ORGANIZATION (If applicable):  _________________________________________________ 
 
ADDRESS:   __________________________________________________________________ 
 
______________________________________________________________________________ 
 
PHONE NO.:  ____________________________________________ 
 
SPECIFIC REASON(S) FOR ADDRESSING THE BOARD:  ___________________________ 
 
_____________________________________________________________________________ 
 
_____________________________________________________________________________ 
 
_____________________________________________________________________________ 
 
_____________________________________________________________________________ 
 
_____________________________________________________________________________ 
 
_____________________________________________________________________________ 
 
_____________________________________________________________________________ 
 
Completed forms should be returned to Sumter County Board of Education, 100 Learning Lane, 
Americus, Georgia.  Anyone desiring to address the Board must have presented this request to the 
Superintendent by noon on the day of the work session and at least three (3) days prior to a board meeting 
in order to be recognized.  Your request will be confirmed as soon as possible. 
 
Thank you for your interest in the public schools of Sumter County. 
 
 
 

SUMTER COUNTY BOARD OF EDUCATION  –  100 LEARNING LANE  –  AMERICUS, GEORGIA  31719  –  229-931-8500 
The Sumter County School System does not discriminate on the basis of race, color, national origin, sex, age or handicap in any educational program/activities or in employment practices. 

 



 

 

 

BOARD POLICY  Descriptor Code: BCBI 

Public Participation in Board Meetings 
 
The Sumter County Board of Education desires citizens of the district to attend its sessions so 
that they may become better acquainted with the operation and programs of the schools and that 
the Board may have opportunity to hear the wishes and ideas of the public. 
 
In order to assure that persons who wish to appear before the Board may be heard and, at the 
same time, conduct its meetings properly and efficiently, the Board adopts as policy the 
following procedures and rules pertaining to public participation in Board meetings: 
 
1.  Anyone wishing to speak before the Board, whether at a Board meeting or at a Board 
committee meeting, regarding a matter which does not appear as an agenda item for the meeting, 
whether representing either himself/herself or a group, shall advise the Superintendent in writing 
of the desire to speak at the meeting at which such person desires to speak, and the topic that 
such person wishes to speak upon.  The Superintendent shall provide written forms for such 
person to complete in order to provide the foregoing information.  No person shall be allowed to 
speak before the Board, or any committee thereof, who is not on the meeting agenda with respect 
to a particular item on the agenda, unless such person has provided a written request to speak by 
noon on the day of the work session (if such person desires to speak at a work session); and no 
later than 5:00 p.m. on the day which is three (3) calendar days prior to the Board meeting or a 
meeting of any committee of the Board (if such person desires to speak at a Board meeting or a 
meeting of any committee thereof).  This provision shall not apply to persons desiring to address 
the Board in connection with a public hearing being held by the Board or a committee of the 
Board. 
  
2.  Any person authorized to speak to the Board, or any committee thereof, as a consequence of 
such person's submission of the appropriate written request to do so, as set out in Paragraph 1 
hereof, shall be authorized to speak to the Board at such time as may be established by the 
meeting agenda.  Such person shall not be authorized to speak to the Board or the committee 
until such person is recognized for such purpose by the Chair or other person presiding at the 
meeting. 
 
3.  The person's presentation should be as brief as possible in keeping with the workload of the 
Board.  Unless an extension of time is granted by unanimous vote of the members of the Board 
present and voting, any such speaker shall limit himself/herself to no more than five (5) minutes.  
The Chair will advise the person when such five (5) minutes has expired, and the person will 
cease his or her presentation at such time. 
  
4.  Each person speaking before the Board shall be authorized to speak solely upon the topic or 
topics enumerated in such person's request to appear before the Board.  The topics that persons 
shall not be authorized to address to the Board, or any committee thereof, in public session shall 
include the speaker's personal complaints against school personnel or the speaker's personal 
complaints against any other person connected with the school system.  Any person desiring to 



 

 

address the Board with respect to such topics shall be advised by the Superintendent that such 
topics cannot be the subject of such presentations to the Board under this policy.   
The Superintendent shall also advise such persons that complaints against school personnel or 
against persons connected with the school system shall be handled under the Board's policies by 
the filing of written complaints with the Superintendent.  The Superintendent shall follow Board 
policies with respect to the disposition of such complaints, including the hearing of such 
complaints by the School Board, or any committee thereof, where otherwise required by the 
Board's policies.  In addition to the foregoing, a speaker shall not address matters that are on the 
meeting agenda for consideration by the Board during the time allotted for persons to address the 
Board regarding matters not on the meeting agenda. 
  
5.  No person speaking to the Board shall use profane or vulgar language or shall engage in 
verbal abuse of any member of the School Board, any employee of the School Board, or any 
other person present at a meeting of the Board, or any committee thereof.  Except for a sign or 
placard which specifically illustrates, depicts, or describes, in the form of a map, schematic 
drawing, picture, or plat, a particular item that appears on the meeting agenda as an item for 
consideration by the Board, or any committee thereof, no signs or placards shall be displayed in 
the room where a meeting of the School Board, or any committee thereof, is being held during 
the time that such meeting is in progress.  Any sign or placard which violates the provisions of 
this policy shall be removed by the person or persons carrying such sign or placard upon request 
of the person chairing the meeting. 
  
6.  The Board vests in the Chairperson or other presiding officer at the meeting the authority to 
enforce this policy.  Any person violating the provisions of this policy may be ordered removed 
or ejected from the meeting by the Chair or presiding officer for the duration of the meeting or 
for such lesser period of time as the presiding officer shall determine appropriate. 
  
The Board vests in its chairperson or other presiding officer authority to terminate the remarks of 
any individual when he/she does not adhere to the rules established above. 
 
 
Persons appearing before the Board are reminded, as a point of information, that members of the 
Board are without authority to act independently as individuals in official matters; thus, 
questions may be directed to the Board members, but answers must be deferred pending 
consideration by the Board. 
 
 
 
 
ADOPTED: May 12, 2005        
REVISED: May 9, 2006 
 
Cross Ref.: Also KCA Public Participation in Board Meetings 
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